Catatan Perjalanan Europe (5) : Bicester Village

Bicester Village mengambil masa lebih kurang satu jam perjalanan dari London. Kedudukannya boleh dikatakan terletak di kawasan luar bandar. Kira-kira beberapa belas kilometer tidak jauh dari sini terletaknya Oxford University yang akan menjadi salah satu lokasi mesyuarat kami.

Di Bicester ini terdapat gedung membeli belah dengan harga borong. Berbagai-bagai kedai barangan berjenama terdapat di sini, seperti Clarks, Bally, Jimmy Choo, Diesel, Polo Ralph Lauren, Rebook, French Connection, Samsonite, TAG Heuer dan banyaaak lagi. Sesetengahnya jenama yang tak pernah terdengar di Malaysia. Ada lebih kurang 100 outlet di sepanjang deretan Bicester Village.

Namun sebelum itu, ingin saya ceritakan sesuatu. Apa yang pertama kelihatan bila kami sampai di Bicester.. Ada Tesco!! eHeH macam lah tak pernah tengok Tesco di Malaysia. Cuma yang menariknya, rupa-rupanya kalau di Britain, perniagaan Tesco turut membuka stesen minyak. Maksud saya stesen minyak TESCO. Bukan stesen Shell bersebelahan Tesco, tetapi stesen minyak jenama Tesco. Ya, sesuatu yang sepatutnya biasa sahaja tetapi mengundang senyum di kalangan kami apabila ada yang berkata ‘eH Tesco jual minyak lah!’.

Berbalik tentang Bicester Village, kedai-kedai di sini mula beroperasi agak lewat iaitu 12 tengahari. masa kami sampai agak lengang dan belum ramai orang sangat. Saya tak berbelanja sangat sekadar membeli beberapa helai t-shirt untuk anak isteri. Takut budget lari maklumlah baru sehari sampai ke UK. Di gedung kasut Clarks, tawarannya boleh tahan menarik. Beli kasut pertama dapatkan kasut kedua dengan potongan 50%.

Maknanya kalau ingin membeli sepasang sahaja kenalah berpakat dengan sesiapa yang boleh dibawa berunding di situ. Bolehlah berkongsi harga dengan lebih murah.

Saya lebih banyak menghabiskan masa dengan memerhatikan karenah orang putih. Ada beberapa perkara yang menarik perhatian saya. Selaku orang tempatan mereka menguasai gedung-gedung jualan sebagai peniaga. Membuatkan saya tersentuh, alangkah indahnya pemandangan ini kalau di Malaysia orang-orang tempatan (Melayu) yang memenuhi gedung beli belah sebagai peniaga.

Keduanya, mereka kerap benar melafazkan ‘sorry’ apabila menumpang lalu, terlaga bahu atau bertembung semasa berjalan. Juga sporting memberikan laluan seperti memberhentikan kereta untuk orang melintas. Hairan juga. Mereka dilihat bersopan dari segi itu namun dalam aspek lain seperti penyokong bolasepak lain pula cara mereka.

Apa pun Bicester Village tempat yang sungguh berbaloi kepada anda yang ingin bershopping barang jenama dengan harga murah. Lupa pula nak tulis .. sesetengahnya memang lebih murah, contohnya kasut Clarks .. walaupun dalam Pound masih murah jika dikira dengan nilai RM bagi Clarks yang dijual di Malaysia.

Nak cerita tentang Bicester ni banyak sangat rasanya, gambar saya di Bicester Village pun tak banyak jadi saya telah memilih laman web ini yang dapat menunjukkan suasana Bicester kepada anda.

Setelah menghabiskan beberapa jam di Bryster kami bertolak balik ke London. Cari tempat makan. Itu yang penting sekarang. Sudahlah mengambil masa sejam untuk balik ke London, terpaksalah menahan rasa lapar buat sementara. Dalam perjalanan itu kami berbincang tentang lokasi yang akan dituju untuk makan dan yang penting ialah restoran halal. Tentulah tidak menjadi masalah bagi Hairol yang memandu kereta kami.

Kami terus dipandu menuju ke sebuah restoran Pakistan bernama Salwa Tandoori. Memang tak susah nak mencari makanan halal di London. Malah tak susah pun kalau nak mencari nasi. Kos sahaja yang menjadi perkiraan. Apa lagi, dengan kelaparan bagai seekor harimau yang menunggu masa membaham rusa itu, terasa sedap sangat nikmat rezeki pada hari itu.

Waktu masih cerah (petang) pada ketika itu namun jam sudah pun menghampiri 8.00 malam. Sesudah makan kami balik ke Cumberland. Penat mula terasa. Esok tugasan pertama bermula di Switzerland. Kami akan menaiki pesawat dari Terminal 5 menuju ke Geneva.

(bersambung)

 

    • UncleJ
    • 28 Jun 2008

    salam bro…wah keluar dari pertapaan “with a bang”!!…entry gi obersi pulak tu…siap ada gambar tuan blog sekali tu…hehehhe

    seronok ek dpt gi jenjalan ke europe nih…tambah pulak OGS….lagi ler syok!

    besaunye hotel yg jeff dok kat london tu…mesti mahal giler harga semalam tu kan? selalunya org gomen gi london dok kat mews aja…beruntung ek..

    sambung ek..nak baca citer gi swiss pulak…mesti beli balik rolex nih….hehehe

  1. tuah keja gomen : )

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: