Catatan Perjalanan Europe (6) : Tiba di Switzerland

Kami mengambil penerbangan British Airways (BA) dari Heathrow ke Geneva di Terminal 5 yang baru dibuka dan dikatakan sering bermasalah sebelum ini. Ternyata betul. Sebaik memulakan urusan check-in kami sudah menghadapi masalah apabila diminta ke satu demi satu kaunter tanpa tujuan yang pasti. Hanya selepas campurtangan seorang yang berpangkat penyelia barulah urusan berjalan lancar. Dibandingkan dengan KLIA dari segi kemudahan dan kelancaran, Terminal 5 ini belum setanding.

Kami menaiki penerbangan BA726 jam 8.20 pagi. Naik British Airways ni macam naik Air Asia. Takda business class sebab penerbangan antara negara Euro dianggap domestik. Dalam pesawat saya duduk berdekatan seorang pemuda bernama Ghizan, berketurunan Arab dari Iraq dan semenjak usia 4 tahun menetap di London apabila bapanya menerima tawaran bertugas sebagai guru. Perbualan dengan Ghizan agak menarik. Beliau banyak bertanya tentang Malaysia. Menceburi perniagaan bekalan makanan, dia ingin menghadiri forum halal sedunia yang diadakan di KL hujung bulan itu namun tidak berkesempatan. Beliau juga bertanyakan pendapat saya apa perbezaannya tentang pentadbiran Tun Mahathir dengan DSAAB. Nah, terpana seketika menerima soalan seperti ini dari orang luar, dan saya terfikir juga atas alasan apa dia bertanyakan itu. Pada perkiraan saya selaku ahli perniagaan pastinya Ghizan mengikuti perkembangan politik serta ekonomi rantau lain termasuklah Malaysia. Dan saya dapat mengesan adanya kekaguman dalam dirinya terhadap Tun Mahathir.

Ketika pesawat melakukan terbang turun untuk mendarat saya merakamkan beberapa foto panorama Switzerland. Rasa terpesona melihatkan kecantikan semulajadi di negara orang namun harus tidak kita lupakan di mana-mana jua pun bumi yang indah tetap milik Allah.

Dan inilah LT Geneva pemandangan dari luar sebaik selepas mendarat. Macam biasa otak saya membuat perbandingan dengan KLIA lagi. Apa pendapat anda pula ?

Ketibaan kami di Geneva disambut oleh rakan-rakan di pejabat wakil kedutaan di UN Geneva. Untuk perjalanan di Geneva dan seterusnya ke Paris nanti kami akan dibantu oleh En. Petit Louie yang menjadi pemandu bas. Beliau berbangsa Perancis dan suka betul menyakat orang ..

Kami dibawa menginap di NH Hotel. Hanya 10 minit dari lapangan terbang. Namanya NH Airport Hotel. Selepas memunggah barang-barang masuk ke dalam bilik, kami terus berkumpul semula untuk bergerak ke Lausanne, sebuah bandar kira-kira sejam dari Geneva di mana terletaknya IMD Switzerland, sebuah institusi kepimpinan yang terletak di situ.

Sampai di sini dulu catatan ini buat sementara waktu, akan disambung lagi …

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: