Cis ! Kamu Indonesia

ini bulan Ramadhan. apa ertinya caci maki tahi dan segala bagai kalau dibawa masuk ke bulan Ramadhan ?

di sekeliling kehidupan saya orang-orang Indonesia bukanlah orang asing. saya ada kenalan seorang ‘wak’ yang membetulkan atap bocor di rumah. juga ‘neng’ bertugas sebagai cleaner di kantor. dan ‘neng’ yang kerja di kedai dobi. juga neng yang sudah pandai masak tomyam di kedai masakan panas.

saya tak fikir mereka semua ini merasakan hidup di Malaysia ibarat neraka jahannam..

jadi untuk apa kalian di seberang marah marah sampai sanggup bermain tahi sendiri untuk dilempar ke kantor kedutaaan kami. apa kalian enggak geli pada najis ?

** maaf kalau bahasa ku terkandung bunyi kemarahan. kerana iya, aku memangnya marah. tapi berkat Ramadhan aku harap kita sama-sama dapat bersabar…

    • mamanabil
    • 26 Ogos 2010

    komen sikit: semua student saya…semua kawan2 saya dari indonesia TERamat lah baik, tinggi budi bahasa, lembut tutur kata….biar perempuan ataupon lelaki ……akan tetapi memang sungguh menghairankan segelintir ‘manusia’ yang suka membuat ONAR…gamak nya ‘they were born evil’ kot…..na’uzubillah….tapi saya nak tanya jugak….’APA MASALAH DIA ORANG NI’…..

    • puan, mungkin kita boleh research isu ni ? adakah ini masalah yg berpunca dari perbezaan dua nilai sejarah dan budaya dalam rumpun Melayu, atau hanya berdasarkan perspektif sosial masyarakat ..

  1. sebenarnya punca masalahnya terletak di PERUT… gara2 perut, percayalah… (seperti kata siti)

    kes orang makan rasuah – puncanya perut (boroi? hahaha)
    kes orang merompak – puncanya juga perut.
    kes orang buang anak – puncanya juga perut (mengandung anak haram)
    kes sakit kencing manis, ghout, jantung – puncanya sebab perut melantak bukan2.
    kes orang jadi kejam – puncanya juga perut (tidak berhati perut)

    student2 dan kawan2 indonesia puan mamanabil semua berperut kenyang. orang kenyang pikiran tenang.

    ini juga akan terjadi kepada rakyat kita kalau rakyat kita perutnya lapar atau kebulur… bila perut lapar dan tiada pekerjaan, nantinya jadi macam diorang lah…

    kita harus ambil iktibar…

    • masuk akal tu. tambah-tambah di bulan puasa. isu perut kira isu serius kan ?
      misal: kes tak pegi terawih – punca perut lebih muatan ..🙂

      tapi benar sekali, memang kita kena ambil iktibar

    • mamanabil
    • 30 Ogos 2010

    Tak berani komen byk2…sebab tak mahir isu isu yang menyentuh sentimen ‘Kenegaraan Serumpun ‘ ni….
    en. nasron pon betul..en. jeff pon betul…..
    bukan jer perut kena jaga…atas sikit dari perut…iaitu “HATI’…..juga kena jaga
    Hati mau suci…..kan..kan…….
    Anyway…..apa yang ALLAH beri setakat ni…..AMAT AMAT BERSYUKUR…..

    quote
    “misal: kes tak pegi terawih – punca perut lebih muatan .. (en. jeff akak setuju yang ni 101%….elok berbuka makan kanji jer (kanji=bubur lambok) ringan perut …..senang teraweh…)”
    unquote

    Anyway …SELAMAT HARI RAYA UNTUK EN. JEFF SEKELUARGA & EN. NASRON SEKELUARGA……

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: