Archive for the ‘ Kembara ’ Category

Mencari Embun Hutan Simpan Di Royal Belum

Saya dalam persiapan untuk menyenaraikan diri saya sebagai antara beribu orang yang pernah memasuki Royal Belum, Grik, Perak.

Saya ingin melihat dan menyaksikan kebesaran Allah dalam sejuknya hutan simpan itu. Ketenangan tasiknya, Kejernihan sungainya. Ketuaan alamnya. Ketinggian puncak pokoknya. Kekerdilan serangganya. Keheningan sekitarnya. Agar dengan itu saya mengerti akan siapa sangatlah diri saya, seorang hamba.

Jika hujan turun saya ingin duduk di luar khemah, merasai kesejukannya. Di waktu subuh sambil berwudhu, saya ingin menyapu kelopak mata dengan embun di dedaunan.

Saya ingin mendengar irama riang ria serangga dan unggas di hutan itu sebagai ganti kepada petikan gitar dan paluan drum yang menjadi halwa telinga kala di kota.

Bila siang, saya ingin mengintai matahari di sebalik daunan pokok hutan yang tinggi. Bila malam saya ingin merenung rembulan dan duduk depan unggun api, sambil masak air (macam cerita koboi lah tu, konon).

Saya ingin berbual dengan pokok yang beratus tahun hidup lebih dulu dari saya dan saya ingin bertanyakan perasaan mereka melihat negara ini dilahir dan dibesarkan.

Oh iya. saya juga ingin kenduri sardin sebagai menu utama selama di hutan. Nantilah apabila pulang saya ceritakan perjalanan 4 hari ini (tak lama mana pun). Terlebih dahulu saya bermohon doa agar kamera tidak jatuh ke air agar dapat saya merakamkan gambar-gambar seperti ini …

saya mencari gambar Royal Belum untuk ‘dipinjam’ dan berjumpa dengan blog Glenda Larke seorang penulis, pengembara dari Australia yang menetap di Malaysia. so I borrowed her photo..

terus melangkah ..


Sejak mula blog ini ditulis segalanya adalah mengenai “hidup ini nostalgia dan nostalgia itu hidup”. Namun, walau apa pun yang berlaku hari ini dan semalam “hidup ini mesti diteruskan”.

Justeru itu, aku teruskan blog ini dengan inspirasi baru.

this photo is by englishpianoblocker

1 RAMD Cemerlang di London

(Khas sempena Hari Kebangsaan)

Tulisan di bawah adalah petikan berita dari Utusan Malaysia. Manakala pengalaman saya menyaksikannya sendiri pula ada di sini ceritanya dan videonya.

Bravo Askar Melayu !!

__________________________________________________________________________________________


POLIS & TENTERA

ARKIB : 27/08/2008
1 RAMD cemerlang di London

Oleh PW2 BADRI MUSTAPA
BANGGA… beberapa anggota dan pegawai 1 RAMD diberi penghormatan bertemu dengan Ratu Elizabeth II selepas acara 1st. Windsor Castle Royal Tatoo pada 10 Mei lalu.

Pelbagai persepsi diterima daripada masyarakat tentang penglibatan anggota tentera kita yang dihantar bertugas mengawal beberapa kediaman permaisuri Britain, Ratu Elizabeth II di London, baru-baru ini.

Walau apa pendapat yang diterima, hakikatnya penglibatan Kompeni Istiadat Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD) dianggap berjaya memartabatkan nama negara, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Tentera Darat dan RAMD di peringkat antarabangsa.

Tugasan kawalan istiadat ataupun lebih sinonim dengan London District Public Duties itu antaranya dilaksanakan di Istana Buckingham, Istana St. James’s, Menara London dan Istana Windsor.

Istiadat Pertukaran Pengawal ataupun lebih dikenali Changing of The Guards merupakan istiadat yang sentiasa menjadi tontonan kepada ribuan pelancong yang berada di kota London setiap hari.

Istiadat berkenaan merupakan prosedur yang melibatkan pertukaran syif anggota pengawal lama yang menamatkan tugas digantikan pengawal baru.

Upacara istiadat ini biasanya berlaku setiap hari pada musim bunga dan musim panas (jam 11.30 pagi di Forecourt Buckingham manakala jam 11.00 pagi di Windsor Castle), sementara pada musim gugur dan musim sejuk pula tertakluk kepada hari-hari tertentu.

Sebenarnya, melaksanakan tugasan istiadat di United Kingdom (UK) itu telah menyebabkan kerajaan British memandang tinggi dan menaruh kepercayaan penuh terhadap ketumbukan tentera kita yang sememangnya profesional ketika menjalankan tugas.

Ini diakui sendiri oleh ketua jurulatih tentera British yang ditugaskan untuk melatih tentera kita, WO II Dorian Thomas daripada pasukan 1st Batallion Welsh Guards.

Beliau berkata, untuk melatih tentera dari negara luar memang sukar terutama dari segi budaya dan bahasa, tetapi tidak bagi tentera Malaysia kerana walaupun dalam tempoh yang singkat iaitu tiga minggu, mereka semua telah dapat menyesuaikan diri dan menerima prosedur yang diajar dengan baik.

“Saya telah banyak melatih pasukan istiadat dari dalam dan luar negara yang datang ke sini untuk melaksanakan tugasan sama tetapi tahap disiplin dan kawad yang telah ditunjukkan oleh 1 RAMD amat memuaskan,” katanya.

Malaysia merupakan negara keempat di dalam Pertubuhan Negara Komanwel yang dijemput oleh Kerajaan British selepas Kanada, Australia dan Jamaica. Di samping melaksanakan tugasan istiadat, kehadiran kompeni ini di UK bertujuan menguatkan tali perhubungan di antara Malaysia dan negara itu.

Seorang lagi jurulatih, WOI Mott Obe yang berpejabat di London berkata, kehadiran RAMD melaksanakan kawalan istiadat di sini adalah memuaskan kerana ketumbukan itu sangat profesional serta mempunyai sikap yang positif terhadap apa jua perkembangan.

Manakala Leftenan Colonel Jeremy Bagshaw menyatakan bahawa tentera British sangat berbesar hati menerima RAMD untuk mengambil bahagian dalam tugasan istiadat di sana.

“Kami amat tertarik dengan kesempurnaan dari segi berkawad dan persembahan muzik mereka,” jelasnya.

Idea penghantaran 1 RAMD untuk melaksanakan Public Duties bermula ketika lawatan Rasmi Chief of General Staff United Kingdom, Gen. Sir Richard Dannat ke Malaysia pada 28 Februari 2007 di mana pada lawatan itu, beliau telah menerima Tabik Hormat dari Kawalan Kehormatan Utama (KKU) 1 RAMD) di Dataran Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur.

Ketika melakukan pemeriksaan perbarisan beliau terpegun dengan keterampilan, kesegakan serta mutu kawad yang telah dipamerkan oleh sekumpulan anggota KKU. Justeru itu, pada sesi kunjungan hormat beliau ke atas Panglima Tentera Darat (PTD), Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin, beliau terus menawarkan tugasan tersebut.

Kompeni Istiadat

Lanjutan daripada tawaran itu, PTD memanjangkan tawaran daripada pihak tentera British berkenaan kepada Kementerian Pertahanan dan Kementerian Pertahanan telah bersetuju untuk menghantar Kompeni Istiadat ke London sebagai menerima penghormatan dan jemputan daripada Kerajaan British. Selain itu, tawaran tentera British berkenaan juga dibuat bersempena dengan ulang tahun penubuhan Tentera Darat ke-75.

Sementara itu, ketua delegasi, Mejar Mohd. Fuad Md. Ghazali ketika ditemui berkata, jemputan untuk melaksanakan tugasan istiadat ini merupakan penghormatan terbesar bagi kami untuk melakukan kawalan ke atas Tuanku Permaisuri yang mana beliau adalah pemimpin kepada negara Komanwel.

“Ini adalah detik yang bersejarah pada kami yang melakukan tugasan ini dan kami sedia memberikan persembahan yang terbaik.

“Tugasan yang dilakukan ini juga adalah satu cara untuk membantu mengurangkan perselisihan fahaman agama di antara orang Islam dan bukan Islam.

“Pada hari ini terdapat pelbagai perbalahan di antara agama berlaku dan hari ini kami akan buktikan bahawa negara Islam boleh bekerjasama dengan negara bukan Islam,” katanya dengan penuh harapan.

Sepanjang istiadat berlangsung ianya diiringi oleh Gabungan Pancaragam Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja (PPRAMD) diketuai Pegawai Waren 1 Muhammad Nor Azizan Yahya dan Brass Band 1 RAMD.

Kumpulan ini terdiri daripada 20 anggota diketuai Drum Major Staf Sjn. Roshdi Mohd Bahari. Pancaragam ini mengiringi sepanjang istiadat dengan memainkan lagu-lagu tentera dan patriotik negara ketika upacara berlangsung.

Sepanjang kompeni berkenaan berada di sana, mereka turut dijemput mengadakan persembahan sempena 1st. Windsor Castle Royal Tattoo 2008, Household Division Beating Retreat 2008, Royal Anglian Regiment Beating Retreat 2008 dan menyaksikan raptai penuh perbarisan hari ulang Tahun Ratu Elizabeth II.

1 RAMD mempunyai hubungan yang rapat dan sering bekerjasama dengan Royal Anglian Regiment. Sepanjang penugasan mereka di United Kingdom kompeni berkenaan berkampung di Transit Royal Air Force yang berpangkalan di Uxbridge kira-kira 40 kilometer dari pusat bandar London.

Tugasan istiadat Kompeni bermula 29 April dan berakhir pada 13 Jun lepas. Sebelum berangkat pulang ke Malaysia pada 15 Jun, Kompeni Istiadat 1 RAMD diketuai Mej. Mohd. Fuad Md Ghazali serta 129 pegawai dan anggota yang lain tiba di Lapangan Terbang Heathrow, London pada 17 April 2008 setelah mengharungi perjalanan selama 12 jam dengan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) Boeing 747-200.

Kompeni Istiadat 1 RAMD melakar satu sejarah apabila dengan rasminya melaksanakan tugasan kawalan istiadat pertama di Windsor Castle pada 29 April 2008.

Pada upacara itu Kawalan Istiadat 1 RAMD (kawalan baru) terdiri daripada 1 Pegawai dan 21 anggota lain-lain pangkat diketuai Mejar Mohamad Qadri Abu Bakar, yang menerima tugasan kawalan pertama daripada pasukan ARRC support Battalion (Pengawal Lama) untuk mengawal di Istana Windsor.

Upacara kira-kira 45 minit itu diiringi band pengiring daripada Gabungan PPRAMD dan Brass Band 1 RAMD dengan memainkan lagu-lagu patriotik Malaysia.

pandangan

Dari sudut pandangan penulis dan disokong beberapa pandangan penonton serta reaksi spontan penonton membuktikan bahawa mutu kawad dan muzik yang dipersembahkan kepada penonton sememangnya berkualiti tinggi dan penonton yang hadir begitu terpegun dan menghayati persembahan kami.

Manakala bagi tugasan pertama sebagai Pengawal Ratu (Istana Buckingham, Istana St James’s dan Menara London iaitu pada 2 Mei 2008, Kompeni Istiadat 1 RAMD diketuai Mohd. Fuad.

Penugasan di situ mencuri tumpuan lebih 5,000 pelancong pada Istiadat Pertukaran Pengawal di Forecourt, Istana Buckingham dan telah menjadi monarki pengawal istiadat British yang pertama beragama Islam.

Pada upacara itu kelihatan jaket merah, bertopi kulit beruang berwarna hitam telah diganti oleh baju putih mutiara, samping berwarna hijau emas, songkok berlilit emas serta lengkap bersenjata M16 Chrome.

Ia merupakan pertukaran pengawal baru dari Kompeni Istiadat 1 RAMD dan 1st. Battalion Welsh Guards.

Tidak keterlaluan dinyatakan di sini bahawa ternyata tahap profesionalisme anggota Kompeni Istiadat 1 RAMD begitu tinggi ketika menjalankan tugas dan tiada tolok bandingnya dan berikut ini adalah antara pandangan daripada sudut peserta yang terlibat dengan kumpulan London District Public Duties.

Sarjan Mejar Rejimen, Pegawai Waren 1 Hayazi Abd Aziz antara yang paling sibuk untuk membentuk satu kawalan yang benar-benar mantap di samping mengatur kedudukan anggota yang bertugas berdasarkan jadual tugasan yang agak padat.

“Apabila diumumkan 1 RAMD dipilih untuk melaksanakan tugasan ini (London Public Duties) saya merasakan ia adalah satu cabaran dan tanggungjawab yang amat berat untuk diterima. Namun demikian berkat kesabaran, alhamdulillah segala-galanya telah selesai dan memberi kepuasan bagi diri saya.

“Penglibatan ini menambahkan pengetahuan saya di dalam melaksanakan tugas-tugas istiadat sejajar dengan tugas saya di dalam batalion istiadat di samping banyak memberikan kesan yang mendalam kepada diri saya terutama dari segi pentadbiran dan logistik ,” katanya.

Pegawai Waren 1 Muhammad Nor Azizan Yahya merupakan pemimpin kepada kumpulan Gabungan Pancaragam Pusat RAMD berkata, jemputan daripada Kerajaan British tepat pada masanya dan peluang keemasan ini kita telah manfaatkan dari pelbagai sudut.

“Selain menonjolkan keterampilan tentera kita ianya juga dapat mempromosikan Malaysia di peringkat antarabangsa menerusi pakaian dan lagu yang dimainkan. Kehadirian tentera kita di London sentiasa menjadi perhatian baik di kalangan pelancong atau pun penduduk tempatan,” katanya.

Bagi Kapt. Dr. Mohammad Azim Che Azmi, 27, dari elemen perubatan walaupun penglibatan beliau sekadar di belakang tabir beliau berbangga kerana terpilih kerana beliau sendiri berada dalam kumpulan yang elit ini.

“Kesungguhan dan disiplin anggota-anggota kita membuktikan bahawasanya kita mampu jadi yang terbaik. Melalui apa yang dipersembahkan, saya yakin tentera bekas penjajah ini tidak lagi berani mendabik dada, malah tunduk malu dan hormat kepada kepada tentera kita.

“Nama RAMD akan terus meniti di bibir mereka, semoga kecemerlangan ini dapat diteruskan pada siri akan datang yang mungkin akan berlaku 40-50 tahun lagi,” jelasnya.

Pegawai Waren 1 Mohd. Nizam Omar, selaku ketua elemen Sajian berpendapat pembabitan elemen sajian dalam tim berkenaan memang wajar dan sedikit sebanyak turut menyumbang kepada kejayaan kumpulan ini.

Menurutnya, beliau yang dibantu empat anggota yang lain berpeluang menyediakan sajian di setiap lokasi pengawal seperti di Buckingham Palace, St. James’s Palace, Tower of London dan Windsor Castle.

“Saya bertanggungjawab menyediakan menu masakan dan memastikan anggota dapat menikmati makanan menu Malaysia walaupun dengan bahan masakan yang serba berlainan,”‘ katanya.

“Sepanjang penugasan selama dua bulan di London berbagai-bagai pengalaman yang amat berharga dilalui selain dari bertugas bersama anggota chef Tentera British, berkongsi pengalaman dan dapat juga bertugas di tempat-tempat yang menjadi tempat rasmi Keluarga Diraja British,” katanya dengan penuh bangga.

Secara peribadi, penglibatan saya di London ini merupakan satu bonus sebelum bersara daripada perkhidmatan dan ia menambah koleksi pengalaman bagi diri saya dan sukar untuk dilupakan.

Bagi Koperal Ahmad Fitri Mohd Osman selaku Penolong Ketua Pengawal di sini, tugasan yang dilaksanakan begitu mencabar dari segi perbezaan cuaca yang sejuk. Pada mulanya terasa agak kekok untuk melakukan prosedur berkenaan, lama kelamaan tiada masalah dan terasa seronok pula.

“Tugasan saya di sini menentukan penyerahan peluru, komputer, faks, tempat penginapan serta segala peralatan yang ada di balai pengawal,”‘ ujarnya.

Pbt. Suhaimi Yahya, merupakan antara anggota yang pertama sekali bertugas di pos kawalan Windsor Castle. Beliau nyata berbangga menyertai misi ini kerana ia bukan sahaja membawa dan menjaga nama TD malahan membawa bendera negara.

Dalam kesibukan Kumpulan Public Duties 1 RAMD melaksanakan tugasan, kumpulan kami juga turut menerima kunjungan daripada Sultan Kedah yang juga Kolonel Yang Di-Pertua Kor Rejimen Askar Melayu Diraja; Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak; dan Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin.

Catatan Perjalanan Europe (11) : Rejimen Askar Melayu DiRaja Mengawal Istana Buckingham

( Nota : link ke video perbarisan RAMD )

Sebelum saya meneruskan catatan perjalanan ini dengan aktiviti-aktiviti yang diuruskan di UK, saya ingin berkongsi dulu tentang beberapa pengalaman menarik yang sempat dirasai sekitar waktu lapang yang dicuri-curi dari kesempatan yang ada.

Semasa saya tiba di London, Hairol memberitahu saya bahawa Askar Melayu sedang berada di London. Katanya, mereka diberi penghormatan dijemput oleh Queen untuk bertugas dalam kawalan keselamatan di Istana Buckingham. Pada awalnya memanglah bunyinya agak pelik kerana saya merasakan mengapa pula perlu askar Malaysia mengawal istana Britain? Namun selepas mendengar penjelasan panjang lebar saya memahami bahawa konsepnya adalah sama sepertimana tentera kita diberi kepercayaan dan penghormatan dalam menjalankan tugasan antarabangsa sebelum ini.

Batalion Pertama (batalion istiadat) Rejimen Askar Melayu DiRaja (RAMD) yang berpangakalan di Sungai Besi adalah unit yang bertanggungjawab dalam hal-hal istiadat. Di Istana Negara, Jalan Mahameru, merekalah juga yang bertanggungjawab mengawal pintu istana. Jika anda biasa melihat pengawal berseragam merah dan berkuda terpaku segak berkawal di situ, itulah mereka. Mereka juga bertanggungjawab dalam perbarisan semasa hari kemerdekaan serta semasa menerima tabik hormat dan pemeriksaan jika ada lawatan ketua negara dari luar. kini mereka dijemput pula untuk satu acara yang menaikkan nama Malaysia di mata orang-orang London.

Khabar oleh Hairol, askar kita akan berkawal bergilir-gilir mengikut hari dengan tentera British. Dan apabila tiba hari-hari upacara pertukaran pengawal atau Change of Guards, kota London khasnya berhadapan Istana Buckingham pasti akan sesak dan beberapa jalan akan ditutup kerana dipenuhi orang ramai yang melihat perarakan. Mendengarnya kisah-kisah Hairol, berdebar-debar rasa di hati saya kerana ingin sangat memastikan peluang seperti ini tidak terlepas. Ya, mungkin London boleh dikunjungi semula di lain kali namun upacara bersejarah seperti ini mungkin tidak akan berulang!

Akhirnya kesempatan itu tiba pada 10 Mei apabila Hairol memberitahu bahawa pada hari tersebut upacara Change of Guard akan dijalankan. Maka saya dan beberapa ahli delegasi segera menyusun perancangan untuk berkunjung ke Istana Buckingham. Cubaan kami untuk sampai seawal 9 pagi gagal kerana rupa-rupanya orang London terlebih dahulu telah memenuhi kawasan2 sekitar istana sejak jam 7.30 pagi ! Begitu sekali sambutan yang saya sendiri tidak menduganya.

Sukar sekali mencari ruang untuk berjalan. Dalam gambar di atas, nampak sahaja macam kosong kerana orang ramai berkerumun dekat dengan pintu istana. Kawasan lapang itu dihalang untuk laluan kerana ia sebahagian dari laluan perarakan.

Upacara bermula dengan perarakan berkuda oleh tentera Britain memasuki perkarangan istana dan diikuti dengan persembahan pancaragam oleh kedua-dua negara secara bergilir-gilir. Kemudiannya barulah dilakukan upacara kawad pertukaran pengawal.

Mendengarkan persembahan oleh RAMD dengan lagu-lagu seperti Getaran Jiwa .. timbul rasa terpegun dan bangga di dada. Tambahan pula tiap kali mereka mengakhiri lagu yang dipersembahkan tepukan dan sorak dari orang-orang London begitu gemuruh sekali. Saya sempat bertemu beberapa orang anggota RAMD yang tidak terlibat dalam perbarisan. Mereka berada selama dua bulan di London melaksanakan tugasan ini. Semasa saya bertemu mereka itu, ada tempoh selama sebulan setengah lagi sebelum mereka pulang ke tanahair.

Mereka yang tidak berbaris pun agak sibuk juga kerana sentiasa menjadi sasaran orang-orang London yang ingin mendampingi dan bergambar bersama. Sebenarnya selain kami, pada masa itu juga ada krew TV3 yang saya lihat menemuramah beberapa orang London serta seorang dua ahli delegasi kami. Khabarnya untuk Majalah Tiga tapi tak tahulah bila akan disiarkan.

Buat anak-anak Malaysia sekalian, sama ada anda turut berasa bangga atau tidak .. mungkin itu kurang penting buat saya. Namun di kala negara kita sekarang ini diwarnai dengan contengan-contengan senario politik yang tidak patriotik (bagi saya) lagi merimaskan .. apa lagi akhlak ahli parlimen yang jelas tidak bertamadun (tidak kira di pihak manapun) .. berdoalah kita agar Malaysia akan terus terpelihara walaupun nyawa kita jadi taruhan. Amin.

( Nota : link ke video perbarisan RAMD )

________________________________________________________________

Tambahan pada 2 Sep 08 : Laporan penuh oleh Utusan Malaysia mengenai tugasan 1 RAMD di London

Catatan Perjalanan Europe (10) : Pulang Ke London

Wah .. wah. Tajuk kali ni boleh tahan juga. Macam balik kampung. Perassann ..

Jadi, selepas menyelesaikan kerja-kerja di Switzerland dan Perancis kami kembali ke London pada 7 Mei kerana terdapat empat lagi institusi yang akan kami kunjungi di UK. Dari Perancis menuju ke London kami sekali lagi memutuskan tidak menaiki flight, sebaliknya mengambil tren ‘Euro Star’. Bagi saya, kalau ada kesempatan eloklah mencuba perjalanan dengan tren ini di Europe. Bukanlah kerana apa cuma untuk merasai pengalamannya. Dan setelah menaikinya, bagi saya sebenarnya tidaklah berbeza pun dengan keretapi laju di tempat kita seperti ERL.

Pengalaman menaiki tren dari Paris mengingatkan saya kepada filem Mr. Bean Holiday. Memang di stesen yang sama jugalah pengambaran filem itu dilakukan. Lebih menjadikan kenangan ini bermakna .. kebetulannya kami sendiri terpaksa melalui pengalaman yang serupa dengan Mr. Bean iaitu berlari mengejar tren. Segalanya disebabkan Q panjang semasa pemeriksaan imigresen, yang menyebabkan kami terpaksa menunggu lama. Kali ini pemeriksaan imigresen yang dilalui boleh tahan panjang soalannya (bagaikan menjawab soalan PTK). Kala selesai pemeriksaan, masa sudah hampir benar untuk tren bertolak meninggalkan stesen. Apa lagi, acara pecut le! Bila dah masuk dalam kabin, betul betul punya terasa penat satu badan beb …

Tren yg kami naiki bertolak meninggalkan Paris jam 6.45 pagi dan mengambil masa perjalanan kira-kira dua jam. Sepanjang masa dalam tren hanya satu yang saya lakukan iaitu melihat sepuas-puasnya pemandangan dalam perjalanan antara Perancis dan England.

Dan inilah antara yang sempat ditangkap melalui lensa …

Namun Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan kami tiba di stesen St. Pancras, London pada jam 8.00 pagi waktu tempatan iaitu sejam lebih lewat dari waktu Perancis. Selepas sampai di stesen dan turun dari tren saya terkejut apabila seorang negro yang bertugas memandu troli bagasi menyapa “hello mate, how do you do?”. Terkejut kerana sejak beberapa hari di Switz dan France, sukar sekali berbual dalam Bahasa Inggeris dengan orang tempatan. Fikr saya ketika itu, wah boleh tahan si orang negro ni .. boleh berbahasa Inggeris dan dalam pelat British pula. Hanya selepas beberapa saat saya seakan tersedar kini dah berada di London dan tentulah org negro itu boleh bertutur sedemikian, ini kan negara dia. Tersenyum menahan rasa ingin ketawa dalam hati, saya membalas sapaannya “owh, i am doing just fine, thanks and you have a nice day, ha”.

 

Kami kembali dijemput oleh Hafiz dan Hairol dan dari stesen St. Pancras terus kembali ke hotel Cumberland dan sekali lagi disambut Taufiq si bell boy yang kelihatannya masih ingat kepada kami. Kami hanya berehat seketika melepaskan lelah kerana tugasan pada hari itu perlu dilaksanakan serta merta iaitu bertemu dengan wakil dari Oxford University.

Catatan Perjalanan Europe (9) : An Evening In Paris

Bukan niat nak ber-hindustani. Tapi tajuk entri ini amat tepat sekali dengan kehadiran saya di Paris. Perjalanan indah selama enam jam dari Switzerland itu berakhir dengan hentian di Paris kira-kira jam 2.00 petang.

Petit Louie, pemandu coach kami terus menurunkan kami di Kedutaan Besar Malaysia. Mengikut jadualnya beliau akan kembali ke Switzerland. Bersama Petit selama 2 hari itu sememangnya amat menyeronokkan kerana seperti yang saya tuliskan sebelum ini, dia ini gemar menyakat orang. Semasa di Swiss, pernah dia melayan kami bercakap Melayu. Ketika itu dia bertanya (dengan Bahasa Inggeris bercampur Perancis) ‘So .. where monsieur go ?’ (nak gi mana lagi lepas ni). Kawan kami yang duduk di seat depan menjawab selamba dalam Bahasa Melayu ‘balik hotel la Petit’. Terus dia menyahut dengan pelat Perancis-nya ‘ok monsieur, balik hotel!’ dan terus memandu menuju hotel tanpa bertanya apa-apa lagi.

berbalik tentang mesyuarat kami dengan INSEAD itu, ia diadakan di kedutaan kerana lokasi kampus INSEAD di Fountanebleau masih jauh dari Paris, justeru wakilnya iaitu Dr. Agata turun ke Paris menantikan kami di sana. Bertemu dengan beliau, sesuatu yang amat menarik sekali. Berketurunan Poland di sebelah ibunya dan berkahwin dengan orang Perancis. Malaysia tidak asing baginya kerana telah agak ramai perwakilan Malaysia mengikuti latihan di bawah bimbingannya di INSEAD. Sekaligus pertemuan itu berhasil menarik minatnya untuk datang ke Malaysia untuk bekerjasama dalam program-program kami.

Mesyuarat berakhir kira-kira jam 5.30 petang dan diiringi lambaian dan salam oleh kawan-kawan di kedutaan. Sebelum itu saya sempat menumpang solat Asar di bilik En Yusri, atache JPA di kedutaan. Bertolak meninggalkan kedutaan, perjalanan seterusnya ialah meronda sekitar Paris di petang yang indah itu.

Lokasi yang ditujui ialah boulevard sepanjang 2 km yang diberi nama The Avenue des Champs-Élysées. Kawasan ini adalah rentetan pusat beli belah yang terkenal dengan nilai hartanah yang sangat tinggi. Semenjak tahun-tahun klasik hinggalah revolusi, laluan ini sudah biasa digunakan untuk perarakan seperti kemenangan perang dsb. Laluan itu yang dulunya dipenuhi kereta kuda kini adalah jalanraya yang sesak dengan kenderaan.

Kami memilih untuk ke sebuah kompleks yang tertulis no 66 dengan besar. Mula-mula ke kedai makan dululah apa lagi. Tapi macam biasalah, demi hendakkan nasi juga maka kedai yang dikunjungi ialah kedai hindustan yang tertulis halal.

Selepas selesai mententeramkan perut, seterusnya kami menuju ke Arch de Tromp yang menyimpan sejarah kepahlawanan tentera Perancis semenjak zaman klasik hinggalah Perang Dunia. Namun pada masa itu satu perbarisan oleh pihak tentera sedang diadakan jadi trafik agak sesak dan kami tak dapat rapat sangat ke tempat tersebut. Mungkin itu adalah upacara biasa sahaja kerana tidak kelihatan sebarang kawalan polis.

Gambar yang bawah ni saya amik kat wikpedia, pemandangan Avenue des Champs-Élysées yang dilihat dari atas Arch de Tromp. Teringat saya kat boulevard Putrajaya yang menghubungkan PICC dengan bulatan Masjid Putra dan kompleks Perdana Putra.

(Just this one .. by wikipedia)

Pemandangan di sekitar kota Paris di waktu petang, memang menarik. Tidak ada bangunan pencakar langit pun sebenarnya tetapi bangunan-bangunan lama yang besar bercirikan zaman klasik dengan ciri-ciri rekabentuk Perancis. Samalah keadaannya di London.

Kami kemudiannya ke mercu tanda terkenal Paris iaitu Eiffel Tower. Saya menghabiskan petang itu hinggalah ke waktu maghrib melihat perubahan suasana siang ke malam di Eiffel Tower. Bukanlah apa-apa pun cuma nak menunggu lampunya dipasangkan. Itu pun lama juga menunggu, dah naik bas baru  nampak clear. Itu lah sebabnya, gambar-gambar di bawah ini dari sudut berbeza.

 

Oleh kerana kunjungan yang singkat ke Perancis, angan-angan saya untuk melihat beberapa tempat lain seperti kubu Napolean, Notre Dame dan Osray Museum tidak tercapai. Namun tak mengapalah, ini pun sudah dikira peluang yang amat saya hargai. Kami mengakhiri agenda petang itu dengan balik ke hotel, merehatkan diri yang sudah terlalu penat sebelum esoknya kembali ke London, meneruskan kembali tugasan di sana.

Catatan Perjalanan Europe (8) : Jalan Kampung Dari Switzerland ke Perancis

Dari Geneva kami bertolak menuju ke Paris dengan menaiki coach. Mengapa perjalanan darat dan bukan menaiki penerbangan?

Pertamanya, masa penerbangan yang available pada masa itu agak lewat. Keduanya, ditambah lagi masa menunggu di airport sebelum berlepas serta urusan imigresen selepas ketibaan nanti .. jadi dijangka akan sampai di Paris lewat tengahari. Sedangkan perjalanan darat mungkin boleh menjimatkan masa. Jadi keputusan yang dibuat ialah meneruskan perjalanan melalui jalanraya yang menghubung Switzerland dan Perancis. Bon Voyage !

Hikmahnya ? Ya saya sangat bersyukur. Dengan perjalanan darat ini dapatlah kami menghayati perjalanan selama enam jam dengan melihat pemandangan sekeliling sepanjang Switzerland ke Perancis. Seperti yang saya tuliskan sebelum ini, nyata memang indah negara orang tapi di mana-mana pun di bumi ini segalanya masih milik Allah SWT.

Dengan itu, untuk bahagian ini biarlah gambar sahaja yang menceritakan tentang pengalaman yang saya rasai. Namun hakikatnya, dalam menceritakan perasaan yang ingin dikongsi .. baik lensa kamera atau pun tulisan ini, tidak akan setanding jua akan kehebatan mata anugerah Allah yang mampu menjangkau penglihatan 3D seluas 360 darjah dan merakamkan penglihatan saya itu dalam kenangan manis. Subhanallah..

Merentasi pergunungan ..

Menyusuri perkampungan ..

Melalui lebuhraya serta .. menyedut udara sejuk dan menghirup kopi panas

teruskan perjalanan ..

hamparan ‘rape fruit’ .. seluas mata memandang ..

menghampiri pinggir bandar ..

Tiba di Perancis ..

Ya. Memang indah. Namun tatkala melalui perjalanan 6 jam itu sekali sekala fikiran saya diimbau imbasan pemandangan pokok getah dan kelapa sawit di negara sendiri …